Vraag-maar-vrijdag: thermostaat kiezen

De dagen worden weer korter en kouder dus de verwarming gaat bij de meesten van ons ook weer aan. Een mooi moment om weer eens goed naar je verwarmingsinstallatie te kijken. En blijkbaar doen veel mensen dat, want we kwamen redelijk veel vragen tegen over thermostaten. Dus de vraag-maar-vrijdag gaat vandaag over hoe je een juiste thermostaat kiest voor jouw huis.

Een thermostaat regelt de temperatuur in de woonkamer. De thermostaat meet de temperatuur in de ruimte, schakelt de centrale verwarming in als dat nodig is en houdt de temperatuur constant.  

Soorten thermostaten 

Er zijn verschillende soorten thermostaten.  

De meest eenvoudige zijn kamerthermostaten. Deze stel je met de hand in op de juiste temperatuur. De thermostaat zorg dat dan deze temperatuur gehaald wordt en constant blijft. Door het handmatig instellen zijn ze eenvoudig in gebruik. Nadeel is wel dat je er aan moet denken ze op tijd aan en uit te zetten. Want het is zonde om ’s nachts of als je niet thuis bent de verwarming aan te laten staan.   

Klokthermostaten werken op een vast schema dat je per periode instelt. Zo kun je instellen dat de verwarming hoger staat als je thuis bent en lager als je slaapt of aan het werk bent. Sommige klokthermostaten zijn wat slimmer en schakelen bijvoorbeeld van winter- naar zomertijd of kun je apart programmeren voor als je een dag vrij hebt. Een goede klokthermostaat houdt ook rekening met de opwarmtijd van een ketel. 
Nadelen: hogere aanschafprijs en iets minder makkelijk in gebruik dan een kamerthermostaat. 

Slimme thermostaten zijn de opvolger van klokthermostaten en zijn bedacht vanuit de gedachte dat iemand zelden een vast schema heeft. Een slimme thermostaat heeft in de basis dezelfde werking als een klokthermostaat. Maar ze beschikken ook over extra functies die ervoor kunnen zorgen dat je extra energie kan besparen. Denk hierbij aan het meten van stroomverbruik, het apart aansturen van diverse ruimtes vanuit de slimme thermostaat zelf en ook het aansturen van de thermostaat op afstand, door middel van een smartphone of tablet. Zo kan je bijvoorbeeld de thermostaat aanzetten vlak voordat je weggaat van je werk, zodat je bij een aangename temperatuur thuiskomt. Hierdoor kun je met een slimme thermostaat behoorlijk besparen op je energiekosten. 
Nadelen: duur in aanschaf, al krijg je steeds vaker en slimme thermostaat cadeau bij het afsluiten van een nieuw energiecontract. Niet alle functies zijn voor iedereen begrijpelijk en het vergt iets meer werk om de thermostaat van moment tot moment aan te sturen.  

Zelflerende thermostaten zijn dan weer de volgende stap. Deze thermostaten passen zich aan jouw gedrag en agenda door te leren van je gedrag. Omdat deze thermostaten nog vrij nieuw zijn, is het extra belangrijk je goed voor te lichten. Wij hebben verhalen van zowel voor- als tegenstanders gevonden bij ons onderzoek, dus bedenk van te voren wat je van een zelflerende thermostaat verwacht en lees ervaringen van anderen.

Belangrijk voor alle slimme en zelflerende thermostaten is eerst na te gaan of het apparaat aan te sluiten is op eigen elektriciteit- of gasmeter. De leverancier kan dit vertellen. Ook verschillen de eisen aan de internetverbinding en de locatie van modem en stopcontacten.

De beste plaats voor een thermostaat 

Over het algemeen wordt de thermostaat in de woonkamer geplaatst omdat dit de meest gebruikte kamer in een woning is. Voor de plaatsing van de thermostaat gelden de volgende regels: 

  • een thermostaat dient bij voorkeur op 1,5 meter hoogte geplaatste worden op een binnenmuur; 
  • plaats de thermostaat nooit op een buitenmuur. Een buitenmuur is kouder dan andere muren en dit geeft dan een vertekent beeld van de temperatuur; 
  • de thermostaat moet op een plaats hangen waar voldoende luchtcirculatie is maar dit mag geen tocht zijn. Zorg dus dat de thermostaat niet naast een deur of raam hangt; 
  • zorg ervoor dat er geen direct zonlicht op de thermostaat valt. Dit kan namelijk de meting van de temperatuur beïnvloeden
  • warmtebronnen als lampen, radiatoren en elektrische apparaten moeten niet recht onder of naast de thermostaat geplaatst zijn. Ze kunnen nameijk de temperatuurmeting van de thermostaat beïnvloeden. 

Zoek een vakman

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog