Verwarming controleren
Afgelopen dagen raasden er een koude wind over ons land. De zomer is voorbij. Echt. Daar waar vorig weekend nog menigeen op een terrasje zat, is er nu geen haar meer op ons hoofd (onder een muts?) die daar aan denkt. We kruipen massaal bij de verwarming!
Al lijkt een verwarming gemakkelijk uit zijn zomerslaap te ontwaken; niets is minder waar. Maakt jouw verwarming veel geluid wanneer deze aanstaat? Waarschijnlijk zit er lucht in de radiator. Door het verkeerd bijvullen van de ketel kan er lucht in radiatoren komen. Meer over het juist bijvullen van de ketel lees je in een eerder geschreven artikel. Terug naar het probleem; waar lucht zit, zit geen water. Lucht in de radiator geeft dus geen warmte af. De ruimte warmt minder snel op en er is meer energie nodig om de ruimte op de juiste temperatuur te krijgen. Maar hoe zorg je er dan voor dat jouw radiator ‘een scheetje’ laat en zijn lucht kwijtraakt? Simpel! Aan de slag!
Ontluchten
- Zet alle radiatoren in huis open en laat de cv-ketel minimaal 10 minuten goed draaien. Zo verzamelt de lucht zich bij de ontluchtingsventielen.
- Zet de thermostaat zo laag mogelijk. De ketel stopt met verwarmen.
- Haal de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact. Heb je een ketel met digitaal display? Laat de stekker er dan in.
- Wacht 10 minuten.
- Ben je van plan alle radiatoren te ontluchten? Begin dan bij de radiator op het laagste punt in huis.
- Dek de vloer af om deze te beschermen tegen water.
- Sluit de kraan van de radiator die ontlucht moet worden.
- Om de radiator te ontluchten is een speciale sleutel nodig. Hiermee draai je het ontluchtingsventiel open. Dit ventiel bevindt zich aan de zijkant van de radiator*.
- Draai het ventiel open (houd een doekje bij de hand!). Draai het ventiel weer dicht, zodra er water uitkomt.
- Door naar de volgende radiator! Start beneden en eindig op zolder.
- Alle radiatoren ontlucht? Vergeet het expansievat niet. Dit is een groot (rood) vat naast de ketel. Deze ontlucht je op dezelfde manier als de radiatoren.
- Alle ‘scheetjes’ gelaten? Steek de stekker van de ketel weer in het stopcontact.
Vloerverwarming
In de zomer staat de vloerverwarming niet aan. Controleer daarom goed of deze nog optimaal werkt. Met een paar simpele trucs controleer je het functioneren van jouw vloerverwarming:
- Zet de vloerverwarming aan. Wordt de vloer überhaupt warm?
- Maak de vloer nat om te controleren of de gehele vloerverwarming werkt. Op plekken waar het lang nat blijft, is geen vloerverwarming aanwezig of werkt deze niet. Mogelijk is er sprake van kortsluiting.
Heeft die fijne vloer jouw voeten wel eens beter opgewarmd? Of lukt het niet om de radiatoren zelf te ontluchten? Onderneem actie en zoek een vakman! De winter moet tenslotte nog beginnen en misschien krijgen we deze winter eindelijk weer eens een strenge variant! Heerlijk om van ijs en sneeuw te genieten. Maar alleen buiten. Toch?
*Weet je waarom het ontluchtingsventiel bovenin de radiator zit? Omdat lucht lichter is dan water en opstijgt!