Dakgoot schoonmaken

Inmiddels zijn alle bladeren wel van de bomen en begint er steeds meer neerslag uit de lucht te komen. Hoog tijd om weer eens een keer de dakgoot te inspecteren en schoon te maken.

Maar waarom eigenlijk?

Dakgoten zijn ervoor om hemelwater (regen dus …) af te voeren. In de loop van het jaar verzamelt een dakgoot behoorlijk wat vuil zoals bladeren en takjes. Als het vuil zich ophoopt in de dakgoot kan het hemelwater niet meer goed afgevoerd worden en heb je kans op schade:

  • Overstromende dakgoten
  • Lekkages in dakgoten
  • Lekkage op het dak omdat regenwater niet wegstroomt
  • Water dat langs de muren stroomt en aanslag veroorzaakt

Hoe vaak?

Gemiddeld moet je 1 keer per jaar je dakgoten (laten) reinigen. Vooral in de herfst zullen ze snel vies worden, dus aan het eind van de herfst (oktober-december) is een geschikte tijd. Woon je op een plek met veel bomen of poepende vogels dan is het handig om twee keer te reinigen en bijvoorbeeld nog een extra schoonmaak in de lente in te plannen.

Zo moet het!

Op zich is het schoonmaken van dakgoten geen ingewikkelde, tijdrovende klus. Je moet echter wel op een (hoge) ladder staan, dus doe alsjeblieft voorzichtig. Zorg ook dat je goede werkhandschoenen aan hebt, want je weet niet van te voren wat je allemaal tegenkomt in de goot. Er kunnen scherpe dingen in zitten!

  1. Schep al het vuil met een tuinschepje op. Het gaat makkelijker als het vochtig is. Als het nog niet geregend heeft kun je het natmaken met een tuinslang.
  2. Als de goot schoon is ga je ‘m doorspoelen met een tuinslang. Leg de slang in de goot en beweeg de opening langzaam richting de afvoer, de regenpijp. Hardnekkig vuil kun je eventueel verwijderen met  een schuurspons. 
  3. Voor de zekerheid spoel je de hele goot nog eens na. 

Regenpijpen

Vergeet ook de regenpijpen niet! Hier kan ongemerkt veel vuil in blijven hangen, dus checken is geen overbodige luxe. Een regenpijp ontstoppen kun je van bovenaf proberen met een lang stuk ijzerdraad dat aan het einde in een hak is gebogen. Hiermee kun je proberen de prop omhoog te halen. Als dit niet lukt kun je proberen de prop door te prikken. Let er wel op dat je aan de onderkant van de regenpijp een emmer plaatst die het vuil op kan vangen, want anders verplaatst het probleem zich naar de afvoer!

Professional

Hoogtevrees? Geen zin om met de kou het dak op te gaan? Natuurlijk is het ook mogelijk voor deze klussen een vakman in te huren. Zoek een vakman in de vakmannengids.

Wist je dat ...

er ook een huishoudrobot bestaat die de dakgoot voor je kan schoonmaken: de iRobot Looj.

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog