Schimmel in de badkamer

Help, ik heb schimmel in mijn badkamer. Wat nu?

Schimmel in de badkamer komt vaak voor. Schimmels ontstaan vooral op plekken waar het warm en vochtig is, dus de badkamer is vanuit het oogpunt van de schimmel een perfecte plek. Omdat schimmel vanaf het begin schadelijk kan zijn voor je gezondheid is het belangrijk om snel de boel aan te pakken.

Schimmel voorkomen

Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat er schimmels in je badkamer komen. Dit kan maar op één manier: beter ventileren. Bij goede ventilatie kan de vochtige lucht snel een efficiënt naar buiten en wordt de badkamer sneller droog. En in een droge omgeving kunnen schimmels niet leven!
De meest eenvoudige vorm is natuurlijke ventilatie. Heb je een raam in je badkamer? Zet dit dan op een kiertje tijdens en na het douchen of laat een ventilatierooster monteren. De deur open laten na het douchen is ook slim.
En andere goede oplossing is mechanische ventilatie. Veel (nieuwbouw)huizen hebben gelukkig al mechanische ventilatie in de badkamer. Het enige dat jij dan nog hoeft te doen is deze wat harder te zetten voordat je de douche instapt. Als je geen mechanische ventilatie hebt, zou je een badkamerventilator kunnen laten installeren.

Het verwijderen van schimmel

Er zijn verschillende manieren om schimmel te verwijderen. Het is een beetje afhankelijk van de plek en de ondergrond welk middel je het beste kunt gebruiken. Je kunt soda, azijn, chloor, ammonia of speciale anti-schimmel middelen gebruiken. Over het algemeen is de werkwijze voor de verschillende middelen hetzelfde: sproei of spons het (verdunde)middel op de schimmelplekken en laat het intrekken. Je kunt nog even naspoelen, borstelen of met een doek afnemen. DIt zijn de meest voorkomende oplossingen:
Soda: ongeveer 6 gram soda in 1 liter heet water.
Chloor/bleekwater: 25 milliliter bleekwater verdunnen met 1 liter water
Azijn: voor het beste resultaat onverdund op de plekken spuiten
Ammonia: ongeveer 1 deel ammonia op 1 deel water.

LET OP: meng NOOIT bleek met ammonia. Ammonia gemengd met bleek zorgt voor zeer giftige gassen. Alleen al het inademen van deze dampen is zeer gevaarlijk. Zorg in alle gevallen voor goede bescherming van jezelf door handschoenen, oogbescherming, mondkapje en oude kleding te dragen.

LET OP: Verwijder schimmels nooit droog! Je kan dan de schimmelsporen verspreiden. Die kunnen in de lucht terechtkomen en allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken.

Tip: maak je badkamer regelmatig met azijn schoon om te voorkomen dat er opnieuw schimmel ontstaat. Bovendien is azijn een natuurvriendelijk schoonmaakproduct dat beter voor het milieu is.

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog