Je tuin bestraten

Als je deze zomer in je droomtuin wilt zitten is het handig om nu even tijd voor je tuin te nemen. Hier hoort ook bij dat je nadenkt over de bestrating van je tuin. Hard of half hard, zoals schelpen of grind)? Rechte of golvende lijnen? En de belangrijkste vraag: zelf doen of uitbesteden?

 

Zwaar

Op zich is bestraten geen ingewikkelde klus. Op het internet kun je op verschillende plekken filmpjes en beschrijvingen vinden van hoe het moet. Het is alleen wel lichamelijk zwaar werk. Dat kan een goede reden zijn voor het bestraten een vakman in te schakelen; een hovenier of stratenmaker. We kunnen geen prijzen geven van wat dat zou gaan kosten want iedere situatie is anders, maar kunnen je wel een overzicht bieden van de factoren die de prijs kunnen beïnvloeden.

Stratenmaker of hovenier

Voor het bestraten van je tuin, terras of oprit kun je kiezen tussen een stratenmaker en een hovenier. Als de bestrating een onderdeel is van een groter tuinplan, is het handig om de hovenier ook de bestrating te laten doen. De kans is dan groot dat de kosten voor de bestrating lagere uitvallen als onderdeel van een grotere klus. Als het gaat om een losse opdracht dan is het wellicht goedkoper om een stratenmaker in te huren.

Tarieven

Tarieven worden uitgedrukt per uur of per vierkante meter. Als je meerdere offertes wilt aanvragen kun je het beste aangeven dat je de voorkeur hebt voor een van de twee methodes. Dit maakt het vergelijken een stuk makkelijker.

Voorbereiding

Bestrating is meer dan alleen oude tegels er uit en nieuwe er in. Het leggen is weliswaar het zwaarste werk, maar onderschat ook de voorbereiding niet. Maar om de kosten te drukken kun je er voor kiezen (een deel van ) de voorbereidende werkzaamheden zelf te doen. Het gaat dan om bijvoorbeeld het verwijderen van beplanting, struiken en bomen en het weghalen van de oude tegels.

Afgraven

Om te zorgen dat de nieuwe stenen niet gaan verzakken is er een nieuwe laag wit of geel zand nodig. Dit houdt ook in dat er een stuk grond afgegraven moet worden. Dit kan je op zich ook zelf doen, maar de grond die verwijderd wordt moet ook goed afgevoerd worden. Overleg met je hovenier of stratenmaker wat de kosten zijn die zij rekenen voor afgraven en beslis dan of je het de moeite vindt om het zelf te doen.

Manier

Natuurlijk heeft de manier waarop je laat bestraten ook invloed op de prijs. Patronen, speciale ontwerpen en bijzondere vormen vergen meer tijd en zijn dan ook duurder. Als je bijvoorbeeld je tegels diagonaal laat leggen kost dat meer snijwerk en meer tegels dan bij als je ze recht laat leggen.

Stenen

De stenen zijn natuurlijk een belangrijke factor in de prijs van de bestrating. Er zitten niet alleen grote verschillen in uitstraling tussen baksteen, beton of natuursteen, maar ook in prijs. Hou hier dus rekening mee als je een steensoort kiest. Bij bovenstaande punten zijn we vooral uitgegaan van harde bestrating, zoals tegels en stenen. Je kunt ook kiezen voor haf harde bestrating zoals grind of tegels. Vaak zijn de kosten dan lager dan voor harde bestrating.

Waarom

Het makkelijkste antwoord op deze vraag is dat de vakman die je inhuurt een expert is. Deze zorgt ervoor dat de bestrating waterpas ligt en heeft verstand van waterafvoer en fundering. Allemaal zaken die maken dat het zelf bestraten een behoorlijke klus is. Dus niet meer twijfelen, voorkom spierpijn en een slecht aangelegd pad en huur die vakman in! Zoek een hovenier of stratenmaker in de vakmannengids.

Meer lezen over de tuin?

Tijd voor je tuin: tips over hoe je je droomtuin realiseert. 

En voor meer inspiratie kun je natuurlijk ook op ons Pinterest bord terecht:

Volg het bord Woondromen - Tuin, terras & balkon van Kluswebsite.nl op Pinterest.

Zoek een vakman

SaveSave

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog