Kleuren in huis

Het is weer voorjaar, tijd voor wat frisheid en nieuwigheid in je huis. Een goed moment om de kleurstalen tevoorschijn te halen en je huis wat nieuwe kleuren te geven!

Lichte en donkere tinten

Lichte kleurtinten zorgen dat de ruimte groter lijkt. Dit komt omdat deze tinten het licht reflecteren. Dit geldt niet alleen voor wittinten, ook andere lichte tinten (groen, geel, blauw, grijs etc) hebben dit effect.  
Donkere kleuren geven een geborgen en knus gevoel. En tinten zoals donkergrijs kunnen een ruimte ook heel erg één geheel maken.
Als je wilt zien wat het effect van een kleur in je huis is, kun je de handige Sikkens visualizer app gebruiken. Richt je tablet of telefoon op de muur en kies een kleur.

Kleur volgt functie

Elke kleur heeft een andere uitstraling en heeft dus een ander effect op hoe jij je zult voelen. Het is dus handig om daar rekening mee te houden als je de kleur voor een specifieke ruimte moet uitkiezen.

  • Geel geeft een vrolijk gevoel en zorgt voor energie.
  • Groen zorgt voor rust, het is de kleur van de natuur en staat voor harmonie en evenwicht.
  • Rood wordt gelinkt aan concentratie, maar ook aan passie: een goede kleur voor in de slaapkamer! 
  • Blauw staat voor ontspanning, dus als je liever een goede nachtrust hebt kun je beter voor blauw kiezen.

Strepen voor breedte

Heb je een smalle kamer? Brede horizontale strepen in het behang of muurverf zorgen er voor dat die muur langer lijkt. Als je gaat schilderen moet je er wel voor zorgen dat  je de rest goed afplakt! Gebruik niet al te sterke afplaktape, anders loop je het risico dat je de verf onder de tape meetrekt bij het loshalen. Wil je zeker weten dat het goed gebeurt? Regel dan een goede schilder!

Motieven voor hoogte

Zoals horizontale strepen ervoor zorgen dat de kamer breder lijkt, maken verticale strepen en motieven met een verticale vorm dat je kamer hoger lijkt. Heb je zelf geen zin om te schilderen? Behangen kan natuurlijk ook en is een enorme keuze in leuke muurstickers op de markt.

Gekleurde accenten

Als je je muren liever niet schildert kun je natuurlijk op andere manieren kleur aan je huis toevoegen. Met gekleurde accessoires zoals kussens, vazen, kunst en zelfs meubels, creëer je makkelijk een vrolijke sfeer. En een lekkere felgekleurde bank is natuurlijk een echte blikvanger. 
Naast accessoires kun je natuurlijk ook voor gekleurde gordijnen, deuren of kozijnen kiezen. Op die manier kun je de muren wit laten zonder een al te steriel effect.

Herhaling geeft rust

Zorg er wel voor dat je niet te veel verschillende toe gaat passen. Dan gaat je huis er alsnog klein en rommelig uit zien. Voor een rustiger effect kun je het beste een beperkt aantal kleuren of ton-sur-ton tinten kiezen.

Kleuren kunnen NIET vloeken

Niet iedereen zal het er mee eens zijn, maar kleuren kunnen NIET vloeken. Elke kleurcombinatie kan. Voor de mooiste voorbeelden moet je maar een kijkje nemen in de natuur, je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een plant of dier met die kleurencombinatie. Het is vooral een kwestie van smaak of je vindt dat kleuren bij elkaar passen.

Durf te experimenteren

En last maar zeker niet least: durf te experimenteren! Probeer gewoon en als het niet bevalt zijn de meeste wijzigingen redelijk makkelijk ongedaan te maken.

Meer lezen over kleuren?

Kleuren van het jaar
6 tips om je ruimte groter te laten lijken
Zonnegroet
Kleur je huis met Van Gogh

 

Zoek een vakman

SaveSave

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog