Voorjaarsschoonmaak

De winter loopt ten einde. Binnenkort mogen de klokken weer vooruit en het weer begint ook veel te beloven. In vroegere tijden was het dan tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Alle meubels en planten werden buiten gezet en het hele huis werd van boven naar beneden grondig schoongemaakt.

Tegenwoordig zijn er niet zo veel mensen meer die het zo grondig aanpakken. Maar toch begint het bij velen te kriebelen om de winterlucht het huis uit te drijven en de boel op te frissen.
Met onderstaande tips kun je je huis klaar voor het voorjaar maken zonder al te veel stress.

Stress niet

Belangrijkste regel van het schoonmaken: relax. Niet in de stress schieten. Maak een goed schema waar je alles in opneemt dat je wilt doen en plan het in. Je hoeft echt niet in één dag je hele huis te soppen. Je mag er best een week over doen (of twee). Schoonmaken is vermoeiend, dus zorg dat je niet van te voren al moe bent. Zet een lekker muziekje op voordat je begint (bijvoorbeeld deze playlist op Spotify) en haal wat lekkers in huis voor in de pauzes.

Werk van boven naar beneden

Je kunt natuurlijk ook van beneden naar boven werken, maar wij vinden het wel handig om boven te beginnen.

Zoek je kleren uit

Berg je winterkleren op en haal je zomerkleren tevoorschijn. Maak gelijk een selectie van alles dat niet meer past, niet lekker is of niet meer heel is. Bepaal wat je wilt houden, wat er naar een goed doel kan en wat er weggegooid moet worden. 

En om het schoonmaken makkelijker kun je natuurlijk altijd nog doen alsof deze leuke boy je een handje helpt ;-)

Kapotte en onbruikbare spullen

Controleer in iedere ruimte of er spullen kapot zijn of ongebruikt. Kun je ze nog maken? Ga je ze nog gebruiken? Is het antwoord nee, gooi het dan meteen weg. 

Verplaats alle meubels

Ik neem aan dat je dat niet iedere keer doet dat je schoonmaakt. Dus grijp die kans en stofzuig en dweil op plekken waar je normaal niet komt.

Wassen en afwassen

Was alle spullen die je niet regelmatig gebruikt. Bijvoorbeeld de gordijnen, kussens op de bank of serviesgoed.

Berg je papieren op

Misschien heb je net als ik zo’n bakje waar alle papieren in verdwijnen. Nu is het een goed moment om de boel eens goed uit te zoeken. Bewaar alleen belangrijke papieren zoals jaarrekeningen en dergelijke en gooi de rest weg. 

Geniet van een schoon huis!

En kom je tijdens het soppen nog klusjes tegen? Zoek een vakman om het meteen op te lossen.

Nog meer handige tips

 

Zoek een vakman

SaveSave

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog