Als consument kom je heel veel keurmerken, brancheorganisaties, kwaliteitsstempels, erkenningsregelingen etc. tegen. Maar wat heb je nou eigenlijk aan zo’n keurmerk of organisatie?

Wat is een keurmerk

Een keurmerk is een duidelijk, zichtbaar kwaliteitsoordeel over een product of dienst, afkomstig van een betrouwbare bron. Je ziet hiermee in een oogopslag dat het product of de dienst in orde is bevonden door een onafhankelijke, deskundige instantie.

Voordelen van een keurmerk

Met een keurmerk weet je dus dat de vakman of het klussenbedrijf dat jij in de arm wilt nemen voldoet aan bepaalde eisen. Daarnaast bevatten de meeste keurmerken ook garantieregelingen voor geleverde producten en diensten. Een bedrijf dat een keurmerk heeft, is dus een betrouwbare partner om je klus uit te laten voeren. 

Verschil keurmerk met brancheorganisaties en franchiseorganisaties

Vaak lopen de termen keurmerk en brancheorganisatie door elkaar heen. Een brancheorganisatie is echter een overkoepelende organisatie van bedrijven binnen een bepaald vakgebied. Ze geven het vakgebied een gezicht naar de buitenwereld en streven naar professionalisering van het vakgebied. Een brancheorganisatie zegt dus in de basis niet iets over de kwaliteit van de aangesloten ondernemers, maar vaak hebben ze wel zogenaamde garantiefondsen.
Franchiseorganisaties ondersteunen individuele ondernemers volgens het principe samen sta je sterker. Om deel te nemen moet je als ondernemer aan (strenge) voorwaarden voldoen.  Franchiseorganisaties hebben vaak geen eigen garantieregelingen, maar sluiten zich aan bij een garantiefonds of geschillencommissie.

Overzicht van van een aantal toonaangevende keurmerken, brancheorganisaties en franchiseorganisaties in de bouw
 

VLOK - Vereniging van Klussenbedrijven
VLOK is dé brancheorganisatie van klussenbedrijven met kwaliteit en persoonlijke service. Een VLOK- klussenbedrijf geeft je de zekerheid dat afspraken worden nagekomen. Meer informatie over VLOK.

De Vakman
De Vakman is een franchiseorganisatie voor de allround klus-professional.

UNETO-VNI

UNETO-VNI is een ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Leden moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen en werken altijd volgens de meest recente wettelijke richtlijnen.

BouwGarant

BouwGarant is het grootste keurmerk in de bouw. Het BouwGarant-keurmerk biedt zekerheid bij nieuwbouw, verbouw en renovatie. 

NOA

Nederlandse Ondernemersvereniging van Afbouwbedrijven. Een NOA-vakman heeft verstand van zaken en staat niet alleen zelf garant voor zijn werk, maar heeft ook de garantie van de NOA achter zich.

BOVATIN
De Bond Van Aannemers van Tegelwerken In Nederland. Professionele tegelzetbedrijven zijn lid van BOVATIN.
 

Dakvenstersmeesters

Het Dakvenstermeesters Montage Keurmerk zet zich in voor kwaliteitsbewaking en verbetering op het gebied van daglichtproducten in het hellend of platte dak, zowel dakramen, daglichtsystemen, lichtkoepel, lichtstraten, dak toetredingen en dakkapellen.

Dakvenstermeesters Montage Keurmerk is gecertificeerd door SKH. 

Zoek een vakman

Zoek een vakman

Een vakman voor iedere klus, ook bij jou in de buurt. Zoek zelf een geschikte vakman in onze gids.

Zoek een vakman