Houten kozijnen

Jouw woning. Het is de plek waar jij je thuis voelt. Dan wil je natuurlijk ook dat het er goed bij staat. Mooie houten kozijnen bepalen die fijne uitstraling. Zijn jouw houten kozijnen toe aan een opknapbeurt? Of zijn ze toe aan vervanging? Wanneer je je oude houten kozijnen vervangt, is dat zeker een facelift voor je huis. De vakman helpt je graag bij het herstellen of plaatsen van jouw houten kozijnen. Je vindt jouw klusjesman op Kluswebsite.nl.

Kiezen voor houten kozijnen

Houten kozijnen zijn mooi. Ze zijn authentiek, natuurlijk en sfeervol. Hout heeft veel positieve eigenschappen. Wist je dat:

 • Houten kozijnen goed isoleren? Hout heeft van nature eigenschappen waarbij het warmte en kou buiten de deur houdt. De unieke celstructuur maakt dat de isolerende eigenschappen van hout 400 keer hoger liggen dan die van staal en zelfs 1700 keer hoger dan die van aluminium.
 • Hout een klassieke, authentieke uitstraling heeft? Hout heeft iets oorspronkelijks. Het is een van de eerste bouwmaterialen die mensen in de geschiedenis gebruikten.
 • Houten kozijnen gemakkelijk te repareren zijn? Je bewerkt hout eenvoudig. Zagen, schaven, schuren en plamuren; het kan allemaal wanneer je hout herstelt of bewerkt.
 • Hout gemakkelijk zelf te schilderen en te verduurzamen is? Er is een legio aan lakken, oliën, beitsen en verven op de markt. Speciaal afgestemd op het soort hout en de wijze van gebruik.
 • Houten kozijnen gemakkelijk zijn om iets aan te bevestigen. Hout is uitermate geschikt om in te boren, te schroeven en te spijkeren.

​De keerzijde van houten kozijnen is dat je meer onderhoud hebt dan wanneer je kiest voor kozijnen van kunststof of aluminium. Heb je houtrot of delen die kapot zijn? Vervang die delen. Herstel ze of geef ze een nieuw laagje verf. Wanneer je echt grondig te werk wilt gaan, vervang je al je oude houten kozijnen door nieuwe, duurzame houten kozijnen. Dan kunnen ze er weer vele jaren tegen. Een deskundige vakman helpt je hierbij. Je vindt hem op Kluswebsite.nl. Plaats je klus vandaag nog!

Houtsoorten

Welke houtsoort kies je voor je houten kozijnen? Ieder type houtsoort heeft specifieke eigenschappen. Maak een keuze uit hardhout of naaldhout.

Houten kozijnen van hardhout zijn bijvoorbeeld van:

 • Afzelia. Dit hout is lichtoker tot bruinrood van kleur. Het is duurzaam en stabiel en komt uit Afrika. Je gebruikt het zowel binnen als buiten. Het is loofhout dat je niet hoeft te schilderen, juist omdat het zwavel bevat. Dit bemoeilijkt het aflakken. Als je het wel wilt behandelen, reinig je het eerst met ammonia.
 • Rode meranti. Dit is een houtsoort uit Zuidoost-Azië. Het is een duurzame houtsoort die roodachtig is maar in verloop van tijd verandert in geelbruin tot lichtbruin. Omdat het een vette houtsoort is, ontvet je dit soort houten kozijnen voor behandeling. Zowel binnen als buiten te gebruiken voor houten kozijnen.
 • Merbau. Deze houtsoort is geel tot oranjebruin en komt uit Indonesië. In de loop van de tijd wordt het hout bruin tot donkerbruin of roodbruin. Soms kleurt het zelfs zwart. Het is een vette houtsoort. Als je het wilt behandelen, ontvet je dit soort houten kozijnen voordat je het aflakt of beitst. Watergedragen verven zijn niet geschikt voor deze houtsoort. Door deze verf kan het gaan ‘bloeden’.

 

Houten kozijnen van naaldhout zijn bijvoorbeeld van:

 • Lariks. Dit type houtsoort is duurzaam omdat het wordt verkregen via duurzame bosbouwprojecten, overal ter wereld. Er worden geen oeroude bomen gekapt en transportkosten zijn door de wereldwijde teelt minimaal. Het is een sterke en watervaste houtsoort. Het heeft een warme donker-roodbruine uitstraling. Het is ook bekend als Douglas. Het leent zich prima voor houten kozijnen. Maar ook voor dragende en steunende constructies. Een behandeling is niet noodzakelijk.
 • Vuren. Kozijnen van dit materiaal worden vooral binnen gebruikt. Voordeel is dat het een goedkope houtsoort is die via duurzame bosbouw wordt geproduceerd. Het is zacht materiaal, waardoor het niet heel geschikt is voor houten buitenkozijnen. Wil je dit hout wel voor je buitenkozijnen, zorg dan dat het goed in de verf zit. Om de levensduur te verlengen van dit type houten kozijnen schilder je het iedere vijf tot acht jaar. Ook mogen er geen kiertjes en naadjes tussen de aanhechtingen zitten. Want: geef vocht geen kans. Hiermee verminder je de kans op houtrot.
 • Grenen. Grenen kozijnen zijn in verhouding goedkoop. Het hout wordt duurzaam geproduceerd in bosbouwprojecten. Grenenhout is vettig. Daarom voorzie je zulk houtwerk van een voorlaklaag en een aflaklaag. Zo zorg je voor een goede hechting. Omdat grenenhout gevoelig is voor temperatuurverschillen, pas je elastische verf toe. Hiermee voorkom je vervelende gevolgen van de werking van grenenhout. Grenen hout is minder geschikt voor buitenkozijnen maar zeer geschikt voor houten kozijnen binnen.

Tip: kies voor duurzaam hout met een FSC-keurmerk, het Keurhout-logo en/of het KOMO-keurmerk. Dit geldt zowel voor exotisch hardhout als naaldhout.

Houtrot

Zeker wanneer je houtwerk is verouderd, is houtrot een veelvoorkomend ongemak. Je pakt houtrot specifiek aan op de aangetaste plekken. Verwijder de rotte plekken tot aan het gedeelte van je houten materiaal dat geen houtrot heeft. Daarna vul je de ontstane gaten met specifiek vulmiddel. Vind je het lastig om dit zelf te doen? Zoek een vakman via Kluswebsite.nl, hij adviseert je graag.

Veiligheid van je woning

Wanneer je kiest voor nieuwe houten kozijnen, kies je natuurlijk ook voor hedendaags hang- en sluitwerk. Dit werkt inbraakvertragend en houdt ongenode gasten buiten. De vakman voorziet jouw houten kozijnen van inbraakwerende materialen, zoals sloten met SKG-keurmerk.

Vind een deskundige vakman voor jouw klus!

Wil jij een vrijblijvende offerte ontvangen van klusjesmannen bij jou in de regio? Laat je klus achter op Kluswebsite.nl, waar vakkundige mensen kunnen reageren op je aanvraag. Zelf zoeken kan natuurlijk ook. Ga naar onze vakmannengids en voer je postcode in. Alle klussers van Kluswebsite.nl hebben een eigen profielpagina waarop je een eerste indruk krijgt.

 

Inbraakpreventie van boven

 • Bodegraven ( 37,4 km )
 • 71 Klussen

website: www.inbraakpreventievanboven.nl E-mail: info@inbraakpreventievanboven.nl

A.R.A.Bouw

 • Zwijndrecht ( 55,6 km )
 • 183 Klussen

ik ben een all-round timmerman en heb 9jaar ervaring in het interieurbouw.ik leg vloeren met 10jaar leggarantie.

Meer vakmannen

Onze klantenservice helpt je graag persoonlijk

Naast het screenen van vakmannen en klantbeoordelingen helpt onze klantenservice dagelijks vele opdrachtgevers bij het tot stand komen van de allerbeste match!

Zoek een vakman