Tips voor opdrachtgevers
Via de vakmannengids op Kluswebsite.nl vind je snel en makkelijk de juiste vakman voor jouw klus. Maar voordat je met iemand in zee gaat zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Daarom deze handige tips voor opdrachtgevers.
1. Geef veel informatie
Als je contact opneemt met een vakman en die wil een offerte uitbrengen, omschrijf dan zo duidelijk mogelijk de klus die je wilt laten uitvoeren. Geef zo veel mogelijk informatie bij het opvragen van een offerte en voeg foto's toe om de opdracht te verduidelijken. Wees zo specifiek mogelijk. Vermijd vage termen en geef waar mogelijk merk en materiaal op. Leg alles zo veel mogelijk schriftelijk vast, zodat voor beide partijen duidelijk is wat jullie zijn overeengekomen. Denk hierbij aan voorbereidende werkzaamheden, het opruimen van het afval en afspraken over overtollige materialen.
Denk er aan dat de overeenkomst niet alleen voor de vakman geldt, maar ook voor jou. Als jullie een overeenkomst hebben gesloten kun je niet verwachten dat je halverwege de opdracht van gedachten kan veranderen zonder dat hier kosten tegenover staan. ook is het belangrijk om bijvoorbeeld lerveringsdata vast te leggen. Op die manier weet iedereen wat wanneer geleverd moet worden.
2. Bekijk meerdere voorstellen
Vraag bij verschillende vakmannen offertes aan. Probeer deze voorstellen zo goed mogelijk te vergelijken en neem eventueel contact op met de aanbieder voor aanvullende informatie. Op die manier krijg je een goed inzicht in wat een vakman aanbiedt. Kijk goed naar wat ze aanbieden, staan kosten uitgesplitst of geven ze een totaalprijs, wordt er informatie gegeven over de tijd die ze verwachten kwijt te zijn en dergelijke.
Denk er aan dat het in de meeste gevallen gaat om een inschatting van werkzaamheden. Het is dus geen juridische bindende afspraak, maar een prijsindicatie. Zorg daarom altijd dat je de definitieve afspraken over de prijs op papier krijgt. Op deze manier voorkom je dat je na het uitvoeren van de opdracht nog voor verassingen komt te staan.
3. Bekijk relevante referenties
Controleer altijd de referenties van een vakman om er zeker van te zijn dat ze vergelijkbare werkzaamheden eerder hebben uitgevoerd op een niveau dat voor jou gewenst is. Beoordelingen van klussen van andere opdrachten van de vakman op Kluswebsite.nl is een goed begin.
Als je van plan bent een grote verbouwing of opdracht uit te laten voeren, is het een goed idee om te kijken of je een bezoek kunt brengen aan een of twee van de gerefereerde opdrachten. Dan krijg je helemaal een goede indruk van het werk van de vakman die jij in de toekomst gaat inzetten.
4. Vraag naar de verzekering en de garantievoorwaarden
Wees er zeker van dat jouw vakman goed verzekerd is. Een goede vakman heeft een (bedrijfs)aansprakelijkheidsverzekering die eventuele schade aan eigendommen van jou of je buren dekt. Vraag jouw vakman er gerust naar. Zorg ervoor dat je garantie op het geleverde werk en de materialen krijgt. Specificeer ook voor hoeveel jaar deze garantie geldt en voor welke materialen. Houd er rekening mee dat de garantie kan vervallen als kan worden aangetoond dat je te weinig onderhoud hebt gepleegd (bijv. je krijgt houtrot in de kozijnen maar je hebt de kozijnen na plaatsing nooit meer geschilderd). Als je vakman niet uit de buurt komt, vraag dan hoe hij kleine aanpassingen achteraf wil regelen.
5. Neem de tijd
Wees geduldig. Niet elke vakman is meteen beschikbaar. Wees voorzichtig met bedrijven of personen die aangeven dat ze "de volgende dag" al met een groot project kunnen beginnen. Als je een vakman hebt gevonden bij wie je een goed gevoel hebt, die goede referenties heeft opgebouwd en een goed voorstel biedt, wacht dan liever een paar weken totdat hij ruimte heeft in zijn agenda.
6. Manage je vakman
Als jij jouw project serieus neemt, dan doen vakmannen dat ook. Dit betekent bijvoorbeeld dat wanneer je verwacht dat ze er stipt om 8 uur zijn, je er zelf 5 minuten eerder bent. Je maakt de deur alvast open, controleert alles en laat zelf het goede voorbeeld zien. Zorg er ook voor dat je er op het einde van de dag bent. Ben zichtbaar aanwezig en laat zien dat je controle hebt over je opdracht. Door dagelijks in het begin en het einde van de dag even langs te komen kunnen ook de betalingstermijnen in de gaten gehouden worden. Als je signaleert dat er dingen niet volgens afspraak gaan, meldt dat dan direct bij de vakman. Doe dat eerst mondeling en als er niet op wordt gereageerd leg het dan schriftelijk vast. Als er wijzigingen zijn in de werkzaamheden, dan is dat verstandig om dit schriftelijk vast te leggen. Zo voorkom je discussies met de eindafrekening van het werk.
7. Stel vragen over het materiaal
Let goed op het materiaal. Afhankelijk van het type project zal jouw vakman soms een voorschot nodig hebben om de materialen te kunnen kopen. Dat is prima, maar zorg ervoor dat je zwart op wit hebt staan hoeveel geld ze nodig hebben en voor welke materialen dat precies is. Als de materialen gekocht zijn, vraag dan naar het bonnetje zodat je weet dat het overeenkomt met wat jullie eerder hebben afgesproken. Vraag ook naar de kwaliteit van het materiaal en waarom voor een bepaald materiaal is gekozen.
8. Betaal in termijnen
Betaal in termijnen en nooit volledig van te voren. Stem de betalingen af op belangrijke fasen/mijlpalen van de klus. Zo kun je in fases controleren of je tevreden bent met het werk: je betaalt telkens de uren en materialen die tot dan toe zijn gemaakt en verbruikt. Maak ook duidelijke afspraken wanneer het eventuele meerwerk wordt betaald: is dat in de termijn wanneer meerwerk is uitgevoerd of aan het einde van alle werkzaamheden bij de eindafrekening.
Vind snel en makkelijk een vakman
In de vakmannengids kun je eenvoudig een vakman bij jou in de buurt zoeken. Uitgebreide filters op categorie werk, minimale beoordeling en aantal beoordelingen maken dat je in een paar stappen de meest geschikte vakman voor jouw klus vindt.