Verwarming

Je hebt het graag aangenaam en behaaglijk in je woning. In de winter betekent dat warmte. En zomers heb je je huis graag koel en fris. Dat is wooncomfort. Het binnenklimaat draagt bij aan de sfeer die jij in je huis ervaart. Zorg er dus voor dat je verwarming en klimaatbeheersing in huis in orde is. Is jouw verwarming aan renovatie toe? Heb je een nieuwe ketel nodig? Wil je overgaan op vloerverwarming ? Bedenk wat geschikt is voor jou. Samen met een vakman die je vindt op Kluswebsite.nl.

Welke verwarming kies je voor je woning?

Er zijn genoeg redenen om eens kritisch naar je verwarming en klimaatbeheersing te kijken. Kijk welke verwarming past bij jouw manier van leven en jouw woning.

 • Ga je verhuizen?
 • Heb je al een woning?
 • Wil je je verouderde verwarmingssysteem aanpakken?
 • Wil je je huis energiezuiniger of duurzamer verwarmen?

Bedenk eerst wat de energiebron van jouw voorkeur is. Het kiezen van de juiste ‘brandstof’ is de eerste stap bij het aanschaffen van een nieuwe verwarmingsinstallatie. Kies je milieubewust voor bijvoorbeeld zonne-energie of ga je voor de goedkoopste oplossing op bijvoorbeeld gas? Daarnaast kijk je naar de manier waarop de verwarming letterlijk in je huis wordt verspreid. Zijn dat bijvoorbeeld radiatoren of is dat vloerverwarming ? Genoeg om over na te denken dus.

Je verwarming. Welke energiebron kies je?

Bij iedere verwarmingssoort hoort een bron van energie. Zonder energie werkt je verwarming immers niet. Welke energie kies jij?

 • Aardgas is nog steeds de meest gebruikte energiebron in Nederland om de verwarming in huizen te laten draaien. Inmiddels dringt het besef steeds meer door dat onze gasbel opraakt. Daarnaast hebben de gevolgen van gaswinning in de provincie Groningen grote gevolgen. Verwarming op fossiele brandstof als gas loopt op zijn einde. Daarom kiezen steeds meer mensen voor hun nieuwe verwarming voor duurzame energie.
 • Elektriciteit. De verwarming van je woning door middel van elektriciteit is weer helemaal terug van weggeweest. Vooral in de jaren 60 tot begin jaren 80 van de twintigste eeuw was elektriciteit een populaire energiebron voor verwarming. Elektriciteit steeg echter in prijs. Nu er nieuwe technieken zijn om gemakkelijk elektriciteit op te wekken, zijn elektrisch verwarmde woningen weer in opmars. Zonnepanelen en windmolens zorgen voor de benodigde kilowatturen.
 • De warmtepomp is een apparaat dat de energie uit lucht, water of bodem omzet naar warmte voor verwarming en tapwater. Energie uit de directe omgeving dus. Warmtepompsystemen gebruiken weinig tot geen fossiele brandstoffen. De milieubelasting is hierdoor erg laag.
 • Aardwarmte. Hoe dieper in de aarde, hoe hoger de temperatuur. In Nederland neemt de aardtemperatuur toe met gemiddeld 31˚C per kilometer diepte. De warmte zit in watervoerende lagen op een diepte van 1,5 tot 4 kilometer. Een verwarming gebaseerd op aardwarmte is een sluitend systeem waarbij opgepompt water weer wordt teruggepompt. Zo blijft de totale hoeveelheid water in deze laag gelijk.
 • Pellets zijn houtkorrels van houtzaagsel vermengd met water. Het hout is verkregen via duurzame bosbouw. Inmiddels bestaan er zowel kachels als ook ketels waarmee je je huis voorziet van verwarming en warm water.

Welke verwarming kies je?

Welke apparatuur neem je voor de verwarming van je woning en je water? Die hangt nauw samen met de energiebron die je hebt gekozen. We zitten momenteel in een overgangsfase wat betreft verwarming en energiebronnen. Zo zal de traditionele op gas gestookte cv-ketel langzaam maar zeker uit onze woningen verdwijnen.
Weetje: Onze overheid wil iedereen zo snel mogelijk van het gas af hebben. Voordat dat kan, moeten woningen ook écht klaar zijn voor een andere soort verwarming en andere verwarmingstechnieken:

 • Helemaal van gas af betekent dat je je huis heel goed isoleert. Voor een volledige warmtepomp is goede isolatie namelijk absoluut noodzakelijk. Is jouw huis in of na 2000 gebouwd, dan is je isolatie in orde.
 • Ook moet je je manier van eten bereiden aanpassen wanneer je volledig van het gas gaat. Een gasfornuis kan dan niet meer, gewoonweg omdat je geen gasaansluiting meer hebt...

Verwarmingsketel

Het kiezen van een nieuwe verwarmingsketel is één van de belangrijkste beslissingen bij het plaatsen van een nieuwe verwarmingsinstallatie. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en je verbruik denk je bij het kiezen van een verwarmingsketel aan:

 • De energiebron die je nodig hebt om je ketel te stoken
 • Het gewenste comfort
 • De oppervlakte van je woning
 • Het aantal gezinsleden
 • Je beschikbare budget

Warmtepomp als verwarming

Een warmtepomp is een apparaat dat energie overdraagt van het ene medium naar het andere. Warmtepompen kunnen energie uit hun omgeving opnemen en zo van een lage temperatuur een hogere temperatuur maken en omgekeerd. De warmtepomp haalt zijn energie uit:

 • Lucht. Een lucht-warmtepomp bestaat uit een binnenunit en een buitenunit die met elkaar in verbinding staan. De buitenunit zuigt buitenlucht aan en zorgt voor de verwarming van de lucht. De binnenunit blaast warme of koude lucht in je woning. Als verwarming of als koeling.
 • Water. Deze warmtepomp haalt de warmte uit grondwater op ongeveer 100 meter diepte. De temperatuur is hier voldoende om het boven de grond om te zetten in warm water voor je douche en verwarmingssysteem.
 • Bodem. Hoe dieper in de aarde, hoe hoger de temperatuur. In Nederland neemt de aardtemperatuur toe met gemiddeld 31˚C/km. De warmte zit in watervoerende lagen op een diepte van 1,5 tot 4 kilometer. Om deze warmte te kunnen gebruiken voor verwarming worden twee putten geboord: een productie- en een injectieput. Een pomp haalt het water via de productieput(ten).
 • Hybride Naast de lucht, water en bodempomp bestaat de hybride waterpomp, die samenwerkt met het bestaande systeem dat je hebt voor verwarming. Hybride betekent dat er twee toestellen met elkaar samenwerken. De hybride warmtepomp bestaat uit een warmtepomp-deel en een cv-deel. Het warmtepompdeel onttrekt en transporteert warmte uit omgevingslucht naar de woning. Als de vraag naar warmte te hoog is, bijvoorbeeld wanneer het hard vriest, kan de cv-ketel bijverwarmen of het overnemen.

Geen fossiele brandstoffen!

Warmtepompen gebruiken in principe geen fossiele brandstoffen. Dit betekent een manier van verwarming waarbij de milieubelasting erg laag is. Wanneer je kiest voor deze verwarming van je woning, is het rendement enorm hoog. Warmtepompen gaan zeker vijftien jaar mee, zeker zo lang als een cv-ketel, en vereisen minder onderhoud.

Pelletkachel en pelletketel

Een pelletkachel is een duurzamere variant van verwarming op aardgas of een houtkachel. Daarnaast bespaar je met een pelletkachel jaarlijks 40 tot 60% op je gasrekening. Tegenwoordig zijn er ook pelletketels waarmee je je huis van warm water voorziet. Met het oog op het verdwijnen van gas is verwarmen met pellets een duurzame oplossing. Wist je dat:

 • Bij verbranding van 1m3 aardgas komt 1,8 kilo niet duurzame CO2 vrij. Per gemiddeld gezin is dat 2.800 kilogram CO2 per jaar
 • Een houtkachel die 1.000 uren per jaar brandt, stoot 3,5 kilogram fijnstof uit
 • Een pelletkachel die 1.000 uren per jaar brand stoot 0,68 kilogram fijnstof uit per jaar

Stadsverwarming

Ongeveer een half miljoen Nederlandse huishoudens krijgen warmte via stads- of blokverwarming. Dit zijn manieren om je huis te verwarmen of om warm water te krijgen zonder het gebruik van gas. Heb je dit soort verwarming, dan heb je geen eigen cv-ketel. Je krijgt warm water en warmte in huis via een netwerk van waterleidingen. Het warme water van de stadsverwarming ontstaat door restwarmte van bijvoorbeeld elektriciteitscentrales.

Geiser

Een geiser is voor de verwarming van je water. De meeste geisers maken gebruik van aardgas. Sommige draaien ook op elektriciteit. Geisers hebben als eigenschap dat ze pas gaan verwarmen op het moment dat je warm water tapt. Een boiler daarentegen heeft een grote hoeveelheid warm water in een groot geïsoleerd vat. Heb jij problemen met je geiser ? Functioneert hij niet naar behoren? Vind een klusjesman voor de reparatie op Kluswebsite.nl.

Kachels en haarden

Een kachel is gezellig. Je gaat er lekker bij zitten en geniet van de directe warmtebron. Ook naast vloerverwarming of een centrale verwarming met radiatoren is een kachel of een haard een prima extraatje in je woning. Wat voor kachel kies je? Of kies je voor een haard? Er zijn diverse mogelijkheden als het gaat om die knusse plek in je woning:

 • houtkachel
 • gaskachel
 • open haard, op hout gestookt
 • elektrische haard
 • gashaard

Tips:

 • Besef bij de aanschaf van een gashaard dat gas voor je verwarming op termijn verdwijnt.
 • Een houtgestookte haard als verwarming is sfeervol. Bij de verbranding van hout komt echter CO2 vrij.
 • Een houtkachel of houtgestookte haard als verwarming is meer milieuvervuilend dan een elektrische haard
 • Denk bij je aanschaf bijvoorbeeld aan een totaaloplossing. Combineer warmtepomp, zonnepanelen en vloerverwarming. Het kan allemaal tegenwoordig.
 • Met een vakman die je vindt op Kluswebsite.nl heb jij een systeem voor je verwarming waarmee je weer jaren vooruit kunt

Airco’s

Hoe kan een apparaat koude lucht produceren terwijl het in een ruimte staat waar het bloedheet is? Het is gebaseerd op een vrij eenvoudig natuurkundig principe. Een airco produceert zelf geen koude lucht. Het apparaat koelt lucht af door warmte eraan te onttrekken. Verdamping onttrekt warmte aan de omgeving. Wat verdampt is de koelvloeistof in het apparaat. De vloeistof verdampt en neemt daarmee de warmte weg die door de koelbuizen stroomt. De ventilator blaast vervolgens de gekoelde lucht de ruimte in. Naast goede verwarming in de winter is klimaatbeheersing in de zomer erg fijn om je huis behaaglijk te houden. Wil je een aircosysteem in je woning? Laat hem plaatsen door een vakman. Je vindt hem op Kluswebsite.nl

Condenspomp

Een belangrijk onderdeel van ieder aircosysteem is de condenswaterafvoer. Wanneer dit niet op afschot kan is een condenspomp noodzakelijk. Wanneer een airco-systeem aan het koelen is, ontstaat er condenswater. Dit condenswater wordt opgevangen in een lekbak. Een condenspomp zorgt er vervolgens voor dat het water wordt afgevoerd. Bij klimaatbeheersing als onderdeel van je verwarming is een condenspomp soms noodzakelijk. Laat hem plaatsen door een vakman. Vind hem vandaag nog op Kluswebsite.nl.

Wil jij je verwarming aanpakken?

Plaats gratis je klus voor het aanpakken van je verwarmingssysteem op. Na het plaatsen van je klus kunnen onze vakmannen direct reageren. Je kunt natuurlijk ook zelf contact opnemen met een vakman in de buurt voor een afspraak en/of offerte.

 

Onze klantenservice helpt je graag persoonlijk

Naast het screenen van vakmannen en klantbeoordelingen helpt onze klantenservice dagelijks vele opdrachtgevers bij het tot stand komen van de allerbeste match!

Zoek een vakman